piątek, 20 maja 2016

Sernik na zimno *oreo i galaretka z kompotu truskawkowego*

Jeden z moich ulubionych wariantów sernika na zimno. Spód z ciasteczek oreo, delikatna kremowa masa z aromatyczną truskawkową galaretką.



Składniki:
Spód
  1. 300 g ciasteczek Oreo
  2. 75 g miękkiego masła
Masa serowa
  1. 300 ml śmietany 18%
  2. 300 ml śmietany kremówki 36%
  3. 200 g serka kremowego
  4. 100 g cukru pudru
  5. 250 ml gorącej wody
  6. 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  7. 1 łyżeczka cukru pudru
Galaretka
  1. 500 g mrożonych truskawek
  2. 300 ml wody
  3. 2 galaretki truskawkowe
 Wykonanie:
Spód
  1.  Ciasteczka pokrusz - najlepiej użyć robota kuchennego z nożami, jednak można zrobić to też przy pomocy pałki do ciasta (zajmie mnie to trochę więcej czasu, ale przy okazji trochę poćwiczymy).
  2. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Masę przełożyć do tortownicy około 26 cm w średnicy. Ubić równo.
  4. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
  1. Galaretkę truskawkową rozrabiamy we wrzątku. Galaretkę studzimy, jednak nie pozwalamy aby się stężała.
  2.  Śmietanę 18%, serek kremowy, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy razem na jednolity krem.
  3. Śmietanę kremówkę ubijamy na krem. Następnie ubijamy do pierwszej masy.
  4. Na sam koniec ostrożnie, cały czas miksując dodajemy galaretkę truskawkową.
  5. Masę przekładamy do tortownicy.
  6. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. (Można szybciej sprawdzić, gdy masa serowa jest wystarczająca twarda, aby można było położyć na nią galaretkę, wtedy skrócimy trochę czas do konsumpcji).
Galaretka
  1. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy w niej truskawki. Nie za długo, aby truskawki zachowały się w mniejszych lub większych kawałkach.
  2. Kompotu truskawkowego powinno być około 700 - 800 ml. 
  3. W gorącym kompocie rozpuszczamy dwa opakowania galaretki truskawkowej.
  4. Galaretkę studzimy, jednak uważamy, aby nie stężała.  Zimną galaretkę wylewamy na masę serową.
  5. Ponownie wkładamy do lodówki na czas stężenia galaretki.

Przed podaniem, delikatnie gorącym nożem oddzielamy sernik od formy. Zdejmujemy formę.
Przechowujemy w lodówce i unikamy długiego wystawienia ciasta poza lodówkę w ciepłe dni.



Wiosenne słodkości 2016



1 komentarz: