sobota, 28 maja 2016

Ciasto czekoladowo - kokosowe "Bounty"

Ponownie publikuje post z opóźnieniem. Jednak dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe - urodzinowe. Osobiście nie lubię piec tortów dla siebie samej, więc postanowiłam upiec ciasto na które miałam ochotę od kilku dni -  "Bounty"



Składniki:

Spód:
  1. 150 g masła
  2. 3 jajka
  3. 250 g cukru
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  5. 130 g mąki pszennej
  6. 30 g kakao
Masa kokosowa:
  1. 200 g wiórków kokosowych
  2. 1 opakowanie słodkiego mleka skondensowanego około 400 ml
 Polewa czekoladowa:
  1. 200 g czekolady mlecznej
  2. 2 łyżeczki oleju
Wykonanie:

Spód:
  1. Masło roztop i ostudź. 
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Dodaj powoli roztopione masło, cały czas mieszając.
  4. Dodaj kakao a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.
  5.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  7. Upieczone ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Masa kokosowa:
  1.  Skondensowane mleko wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Masę kokosową wyłóż równomiernie na spodzie czekoladowym.
  3. Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aż masa kokosowa stężeje.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj oleju.
  2. Polej polewą wierzch ciasta.
  3. Włóż ciasto ponownie do lodówki. Najlepiej na noc.


Wiosenne słodkości 2016       Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

1 komentarz: