wtorek, 3 maja 2016

Zupa fasolowa

Zaskakująca zupa fasolowa. Polecam. Maluchom zupa bardzo smakowała, natomiast L. doprawił sobie suszoną papryczką chili i powiedział, że teraz jest super.




Składniki:
  1. 10 plasterków boczku, pokrojonego w słupki
  2. 1 czerwona cebula, drobno poszatkowana
  3. 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
  4. 500 ml bulionu drobiowego (lub 500 ml wody i kostka rosołowa)
  5. 1 puszka pomidorów
  6. 2 łyżki przecieru pomidorowego
  7. 2 łyżeczki proszku chili
  8. 500 ml ugotowanej fasoli
  9. sól i pieprz
  10. trochę suszonego  tymianku do dekoracji
Wykonanie:
  1. Boczek podsmaż w dużym garnku. Gdy puści trochę tłuszczu dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, podsmaż.
  2. Dodaj pomidory, bulion, przecier pomidorowy oraz fasolę.
  3. Wszystko gotuj razem przez około 15 minut.
  4. Do smaku przypraw solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. praktycznie u mnie ta piękna kompozycja z chilii, bez dekoracji w postaci tymianku, mogłaby być sosem do makaronu. Moje klimaty :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Ksia

    OdpowiedzUsuń