wtorek, 10 maja 2016

Pomidorowa zupa rybna z łososiem i koperkiem

Zupa rybna - drugi przepis w tym miesiącu. Muszę przyznać, że zastanawiam się nad wprowadzeniem zup rybnych do stałego menu naszej rodziny.



Składniki:
  1. 500 g filetów z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
  2. 100 g oczyszczonych krewetek - według uznania, nie są konieczne
  3. 1 średniej wielkości kawałek selera, pokrojony w słupki
  4. 1 marchewka, pokrojona w słupki
  5. 1 fenkuł, pokrojony w paski
  6. 1 mała pora, pokrojona w talarki
  7. 1 puszka pomidorów
  8. 250 ml śmietany 36%
  9. 800 ml bulionu rybnego - może być z kostki bulionowej
  10. trochę mąki kukurydzianej i wody
  11. pieprz i sól
  12. olej lub masło do smażenia
  13. koperek, posiekany
Wykonanie:
  1. Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu. Uważaj aby wszystkie warzywa były podobnej grubości, ułatwi to gotowanie.
  2. W dużym garnku podsmaż seler i marchewkę przez kilka minut, następnie dodaj fenkuł oraz porę i ponownie podsmaż kilka minut.
  3. Dodaj pomidory, bulion ryby, śmietanę oraz 2 łyżeczki posiekanego koperku. Gotuj wszystko przez około 10 minut. 
  4. Mąkę kukurydzianą rozmieszaj w zimnej wodzie. Dodaj do zupy i zagotuj. 
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodaj łososia i pozwól, aby leżał kilka minut w ciepłej zupie. Na samym końcu dodaj krewetki.
  7. Przed podaniem posyp koperkiem.


1 komentarz: