poniedziałek, 16 maja 2016

Zupa rybna

Kolejny przepis na zupę rybną. Tym razem trochę bardziej improwizowany. Po przygotowaniu kilku różnych zup rybnych, L. zwrócił uwagę, że dobrze by było gdyby w zupach rybnych pojawiły się ziemniaki i może tak mniej fenkułu. Tak więc przygotowałam zupę rybną specjalnie dla niego.


Składniki:
  1.  2 marchewki, pokrojone w słupki
  2. mały kawałek selera, pokrojony w słupki
  3. 3 - 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  4. 500 g filetów z ryby, dorsz/łosoś, pokrojonych w dużą kostkę
  5. 100 g fasolki szparagowej
  6. 2 rybne kostki bulionowe
  7. 2 łyżki mąki pszennej
  8. 3 łyżki masła
  9. 250 ml śmietany kremówki
  10. 500 ml wody
  11. sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Masło roztopić w garnku. Dodaj marchewkę i seler, podsmaż chwilę razem.
  2. Warzywa zalej wodą oraz dodaj kostki bulionowe.
  3. Następnie dodaj ziemniaki i fasolkę. Gotuj przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą prawie ugotowane.
  4. Mąkę rozrób w zimnej wodzie (nie za dużo, tak aby rozrobić mąkę na gładko) następnie wymieszaj ze świetną. Dodaj do zupy, cały czas mieszając.
  5. Gdy zupa się zagotuje, włóż do niej ostrożnie rybę. 
  6. Na małym ogniu, gotuj zupę przez około 5-10 minut. Można delikatnie mieszać, tak aby ryba pozostała w dużych kawałkach.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz