sobota, 14 maja 2016

Sernik z suszunymi śliwkami

Przepraszam za małe opóźnienie w publikacji słodkiego wypieku na weekend. Dzisiaj prezentuje wam ciasto, które zostało wykonane na ten weekend. Sernik z suszonymi śliwkami posypane kruszonymi migdałami.




Składniki:

Spód
  1. 150 g mąki pszennej
  2. 100 g miękkiego masła
  3. 50 g cukru
  4. 1 żółtko jajka
Masa serowa - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
  1.  250 g serka kremowego
  2. 150 ml śmietany kremówki
  3. 2 duże jajka
  4. 3 łyżki cukru
  5. 2 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo
  1.  150 g suszonych śliwek
  2. 100 g kruszonych migdałów
  3. kilka kropel aromatu rumowego
Wykonanie:
  1.  Ciasto najlepiej zacząć przygotować dzień wcześniej od namoczenia śliwek. Zalej śliwki około 100 ml przegotowanej zimnej wody z kilkoma kroplami rumu. Odstaw na noc do lodówki. 
  2. Mąkę, cukier, miękkie masło oraz żółtko ugnieć na jednolitą masę. Wyłóż na tortownicę lub formę do tarty o średnicy około 24 cm. Wyrównaj ciasto równo na spodzie, robiąc także niski kant. Włóż formę do lodówki na około 30 minut. Następnie piec spód na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Ostudź spód.
  3. Serek kremowy ubij z cukrem, śmietaną kremówką oraz mąką kukurydzianą. Dodaj jajka, pojedynczo. Ubijaj tak długo aż masa będzie jednolita i kremowa. 
  4. Śliwki odcedź z wody - jeśli jest taka potrzeba. 2/3 śliwek wyłóż na spód tarty. Wyłóż delikatnie masę serową na tartę. Resztę śliwek ułóż na wierzchu. Posyp kruszonymi migdałami. 
  5. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut.
  6. Przed podaniem ciasto należy ostudzić. Najlepiej przechować w lodówce przez noc.



Wiosenne słodkości 2016  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz