Sernik z suszunymi śliwkami
Przepraszam za małe opóźnienie w publikacji słodkiego wypieku na weekend. Dzisiaj prezentuje wam ciasto, które zostało wykonane na ten weekend. Sernik z suszonymi śliwkami posypane kruszonymi migdałami.
Składniki:
Spód

Składniki:
Spód
- 150 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko jajka
- 250 g serka kremowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g kruszonych migdałów
- kilka kropel aromatu rumowego
- Ciasto najlepiej zacząć przygotować dzień wcześniej od namoczenia śliwek. Zalej śliwki około 100 ml przegotowanej zimnej wody z kilkoma kroplami rumu. Odstaw na noc do lodówki.
- Mąkę, cukier, miękkie masło oraz żółtko ugnieć na jednolitą masę. Wyłóż na tortownicę lub formę do tarty o średnicy około 24 cm. Wyrównaj ciasto równo na spodzie, robiąc także niski kant. Włóż formę do lodówki na około 30 minut. Następnie piec spód na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Ostudź spód.
- Serek kremowy ubij z cukrem, śmietaną kremówką oraz mąką kukurydzianą. Dodaj jajka, pojedynczo. Ubijaj tak długo aż masa będzie jednolita i kremowa.
- Śliwki odcedź z wody - jeśli jest taka potrzeba. 2/3 śliwek wyłóż na spód tarty. Wyłóż delikatnie masę serową na tartę. Resztę śliwek ułóż na wierzchu. Posyp kruszonymi migdałami.
- Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut.
- Przed podaniem ciasto należy ostudzić. Najlepiej przechować w lodówce przez noc.

Komentarze
Prześlij komentarz