wtorek, 24 maja 2016

Kolorowa zupa ryba

Kolejny przepis na szybką, kremową zupę rybną.



Składniki:
  1. 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki przy pomocy obieraczki do julienne
  2. 1 pietruszka, pokrojona w słupki przy pomocy obieraczki do julienne
  3. 1/2 fenkułu, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
  4. 100 g mrożonego zielonego groszku
  5. 500 g filetów z dorsza, pokrojonych w grubą kostkę
  6. 700 ml wody
  7. 200 ml mleka
  8. 1 rybna kostka bulionowa
  9. 1 łyżka masła
  10. 300 ml śmietany kremówki
  11. 2 łyżki mąki pszennej
  12. 1 mała czerwona papryka
  13. sol i pieprz do smaku
  14. suszona papryczka chili, według uznania
Wykonanie:
  1. Masło roztop w garnku. Dodaj przygotowane według opisu warzywa. Podsmaż chwilę.
  2. Do warzyw dodajemy wodę i kostkę bulionową. Chwilę gotujemy warzywa.
  3. Do wywaru dodajemy powoli śmietanę.
  4. Mąkę rozrabiamy w mleku i także dodajemy do zupy.
  5. Na małym ogniu, co chwilę mieszając zagotowujemy zupę.
  6. Na sam koniec dodajemy mrożonych groszek oraz rybę.
  7. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż ryba będzie gotowa.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać papryczką przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz