Kolorowa zupa ryba
Kolejny przepis na szybką, kremową zupę rybną.
Składniki:
Składniki:
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki przy pomocy obieraczki do julienne
- 1 pietruszka, pokrojona w słupki przy pomocy obieraczki do julienne
- 1/2 fenkułu, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 500 g filetów z dorsza, pokrojonych w grubą kostkę
- 700 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 rybna kostka bulionowa
- 1 łyżka masła
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała czerwona papryka
- sol i pieprz do smaku
- suszona papryczka chili, według uznania
- Masło roztop w garnku. Dodaj przygotowane według opisu warzywa. Podsmaż chwilę.
- Do warzyw dodajemy wodę i kostkę bulionową. Chwilę gotujemy warzywa.
- Do wywaru dodajemy powoli śmietanę.
- Mąkę rozrabiamy w mleku i także dodajemy do zupy.
- Na małym ogniu, co chwilę mieszając zagotowujemy zupę.
- Na sam koniec dodajemy mrożonych groszek oraz rybę.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż ryba będzie gotowa.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać papryczką przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz