wtorek, 31 maja 2016

Czerwona kapusta z anyżem, cynamonem i octem balsamicznym

Zupełnie inna, wyjątkowa, przepięknie pachnąca czerwona kapusta w nucie korzennej.
Została podana z kluskami śląskimi, pieczenią i aromatycznym brązowym sosie z pieczeni. Posiłek wart grzechu.



Składniki: *dla 6 osób*
  1. 1 mała czerwona kapusta, poszatkowana drobno
  2. 4 łyżki tłuszczu, zalecany tłuszcz z kaczki, można jednak użyć zwykłego smalcu
  3. 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
  4. 1 cebula, poszatkowana w drobną kostkę
  5. 1 laska cynamonu
  6. 1 gwiazda anyżu
  7. 400 ml czerwonego winna
  8. 1/2 szklanki octu balsamicznego 
  9. 75 g brązowego cukru
  10. 10 całych goździków
  11. sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  1. Tłuszcz roztop w głębokim garnku. Dodaj drobno poszatkowaną kapustę. Chwilę podsmaż, jednak nie pozwól przypalić kapusty.
  2. Dodaj pozostałe składniki. Przypraw solą i pieprzem. 
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Pod koniec gotowania sprawdź smak, jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem balsamicznym.


Przepis zaczerpnięty ze strony matogbolig.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz