Czerwona kapusta z anyżem, cynamonem i octem balsamicznym
Zupełnie inna, wyjątkowa, przepięknie pachnąca czerwona kapusta w nucie korzennej.
Została podana z kluskami śląskimi, pieczenią i aromatycznym brązowym sosie z pieczeni. Posiłek wart grzechu.
Składniki: *dla 6 osób*
Przepis zaczerpnięty ze strony matogbolig.
Została podana z kluskami śląskimi, pieczenią i aromatycznym brązowym sosie z pieczeni. Posiłek wart grzechu.
Składniki: *dla 6 osób*
- 1 mała czerwona kapusta, poszatkowana drobno
- 4 łyżki tłuszczu, zalecany tłuszcz z kaczki, można jednak użyć zwykłego smalcu
- 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
- 1 cebula, poszatkowana w drobną kostkę
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazda anyżu
- 400 ml czerwonego winna
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 75 g brązowego cukru
- 10 całych goździków
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Tłuszcz roztop w głębokim garnku. Dodaj drobno poszatkowaną kapustę. Chwilę podsmaż, jednak nie pozwól przypalić kapusty.
- Dodaj pozostałe składniki. Przypraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec gotowania sprawdź smak, jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem balsamicznym.
Przepis zaczerpnięty ze strony matogbolig.
Komentarze
Prześlij komentarz