Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem
Uwielbiam dania przygotowane na bazie tajskiej czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego, obowiązkowo z najróżniejszymi dodatkami, które dodają potrawie wyjątkowy smak.
W trakcie naszego pobytu w Tajlandii unikaliśmy "normalnych" restauracji jak ognia. Aby spożyć lancz, obiad czy kolację wybieraliśmy miejsca w których można było spotkać "tubylców" nie turystów. W ten sposób udało nam się znaleźć bardzo tanią a zarazem rewelacyjną kuchnię domową z przemiłą obsługą. Zobaczcie sami jak wyglądało przygotowanie posiłków w tym miejscu.
Składniki (dla 4 osób):
W trakcie naszego pobytu w Tajlandii unikaliśmy "normalnych" restauracji jak ognia. Aby spożyć lancz, obiad czy kolację wybieraliśmy miejsca w których można było spotkać "tubylców" nie turystów. W ten sposób udało nam się znaleźć bardzo tanią a zarazem rewelacyjną kuchnię domową z przemiłą obsługą. Zobaczcie sami jak wyglądało przygotowanie posiłków w tym miejscu.
![]() |
Kho Samui, Ban Lamai |
Składniki (dla 4 osób):
- 500-600 g świeżego łososia (lub innej ryby), pokrojonego w kawałki 2x2cm
- 100 g świeżego szpinaku
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 ml bulionu rybnego (może być z kostki bulionowej)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 średniej wielości czerwona papryka, pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1 czerwona papryka chili, bez pestek, drobno posiekana
- 3-5 łyżeczek tajskiej czerwonej pasty curry (lub wedle uznania)
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- 1/2 limonki, sok
- trochę świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju
- dodatkowo ugotowany ryż albo chlebki naan
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu.
- Jeśli używasz ryż - ugotuj według opisu na opakowaniu
- Na oleju podsmaż cebulę oraz paprykę do momentu aż cebula będzie szklista i miękka.
- Dodaj czosnek oraz chili - smaż przez około minutę, zanim dodasz czerwoną pastę curry. Wymieszaj wszystko dobrze razem i smaż przez chwilę.
- Dodaj mleczko kokosowe oraz bulion rybny. Na małym ogniu gotuj przez około 5 minut.
- Do smaku dopraw sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem i sokiem z limonki. Ważne aby utrzymać odpowiednią równowagę miedzy smakiem ostrym, słodkim i kwaśnym.
- W czasie kiedy curry gotuje się na małym ogniu. Na patelni rozgrzej trochę oleju, następnie usmaż na nim rybę. Gdy ryba będzie prawie gotowa zdejmij ją na talerzyk.
- Do gotującego się na wolnym ogniu curry dodaj szpinak oraz posiekaną kolendrę. Dodaj usmażoną rybę.
- Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.

Świetna przygoda, świetne danie :)
OdpowiedzUsuń