Ciasto czekoladowo - kokosowe "Bounty"
Ponownie publikuje post z opóźnieniem. Jednak dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe - urodzinowe. Osobiście nie lubię piec tortów dla siebie samej, więc postanowiłam upiec ciasto na które miałam ochotę od kilku dni - "Bounty"
Składniki:
Spód:
Spód:
Składniki:
Spód:
- 150 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie słodkiego mleka skondensowanego około 400 ml
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki oleju
Spód:
- Masło roztop i ostudź.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj powoli roztopione masło, cały czas mieszając.
- Dodaj kakao a następnie mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnia w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
- Upieczone ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
- Skondensowane mleko wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Masę kokosową wyłóż równomiernie na spodzie czekoladowym.
- Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aż masa kokosowa stężeje.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj oleju.
- Polej polewą wierzch ciasta.
- Włóż ciasto ponownie do lodówki. Najlepiej na noc.


ależ pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuń