Pomidorowa zupa rybna z łososiem i koperkiem
Zupa rybna - drugi przepis w tym miesiącu. Muszę przyznać, że zastanawiam się nad wprowadzeniem zup rybnych do stałego menu naszej rodziny.
Składniki:
Składniki:
- 500 g filetów z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
- 100 g oczyszczonych krewetek - według uznania, nie są konieczne
- 1 średniej wielkości kawałek selera, pokrojony w słupki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 fenkuł, pokrojony w paski
- 1 mała pora, pokrojona w talarki
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml śmietany 36%
- 800 ml bulionu rybnego - może być z kostki bulionowej
- trochę mąki kukurydzianej i wody
- pieprz i sól
- olej lub masło do smażenia
- koperek, posiekany
- Przygotuj wszystkie składniki według powyższego opisu. Uważaj aby wszystkie warzywa były podobnej grubości, ułatwi to gotowanie.
- W dużym garnku podsmaż seler i marchewkę przez kilka minut, następnie dodaj fenkuł oraz porę i ponownie podsmaż kilka minut.
- Dodaj pomidory, bulion ryby, śmietanę oraz 2 łyżeczki posiekanego koperku. Gotuj wszystko przez około 10 minut.
- Mąkę kukurydzianą rozmieszaj w zimnej wodzie. Dodaj do zupy i zagotuj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj łososia i pozwól, aby leżał kilka minut w ciepłej zupie. Na samym końcu dodaj krewetki.
- Przed podaniem posyp koperkiem.
Ale nabrałam ochoty na taką zupę :)
OdpowiedzUsuń