Zupa fasolowa
Zaskakująca zupa fasolowa. Polecam. Maluchom zupa bardzo smakowała, natomiast L. doprawił sobie suszoną papryczką chili i powiedział, że teraz jest super.
Składniki:
Składniki:
- 10 plasterków boczku, pokrojonego w słupki
- 1 czerwona cebula, drobno poszatkowana
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
- 500 ml bulionu drobiowego (lub 500 ml wody i kostka rosołowa)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki proszku chili
- 500 ml ugotowanej fasoli
- sól i pieprz
- trochę suszonego tymianku do dekoracji
- Boczek podsmaż w dużym garnku. Gdy puści trochę tłuszczu dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, podsmaż.
- Dodaj pomidory, bulion, przecier pomidorowy oraz fasolę.
- Wszystko gotuj razem przez około 15 minut.
- Do smaku przypraw solą i pieprzem.
praktycznie u mnie ta piękna kompozycja z chilii, bez dekoracji w postaci tymianku, mogłaby być sosem do makaronu. Moje klimaty :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ksia