czwartek, 2 października 2014

Bulion drobiowy NAHM SUP GAI


Składniki:
  1. 1 korpus kurczaka, pokrojony na kawałki lub 1 opakowanie skrzydełek
  2. 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  3. 2,5 cm kawałek imbiru, rozgnieciony
  4. 1 łodyga trawy cytrynowej, rozgnieciona
  5. 1 listek limety (opcjonalnie)
  6. 6 łodyg kolendry, z korzonkami, rozgniecionych (opcjonalnie)
  7. sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania:
  1. umyj skrzydełka lub korpus kurczaka pod bieżącą wodą. Włóż do dużego rondla, zalej 6 szklankami zimnej wody
  2. zagotuj, zbierz szumowiny i tłuszcz – jeśli to konieczne
  3. dodaj cebulę, imbir, trawę cytrynową, liść limety i kolendrę (jeśli używasz), dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, zmniejsz ogień do słabego i gotuj 30 minut pod częściowym przykryciem.
  4. Zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia. Przecedź i zużyj od razu albo przechowuj krótko w lodówce. Jeśli chcesz zamrozić, podziel na mniejsze porcję.

Na tej samej podstawie przygotowuje się bulion rybny. Kurczaka zamień na 450 gramów kręgosłupów i ości z ryb i w punkcie 3 gotuj 20 minut nie przykrywając.

*obrane mięso od kości, podzieliłam na 2 małe porcję i zamroziłam – wykorzystam później do przygotowania innych dań.

*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste Sallie Morris

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz