piątek, 3 października 2014

Brokuły i marchewka podsmażane z tofu i orzeszkami ziemnymi - PAD BROC-CO-LI KAB TOFU

Idealne, szybkie, pełnowartościowe danie wegetariańskie, które zaskakuje mieszaniną smaków.



Składniki:
  1. 2 marchewki oczyszczone
  2. 280 g brokułów, miękkie łodygi pokrojone na kawałki, główki rozdzielone na różyczki
  3. 1 łyżka sosu sojowego
  4. 1 łyżka sosu ostrygowego
  5. 4 łyżki wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  6. 3 łyżki oleju słonecznikowego
  7. 1 cebula pokrojona na ósemki
  8. 2,5 cm kłącza imbiru, oczyszczonego, pokrojonego w słupki
  9. świeżo zmielony czarny pieprz
  10. 115 g kostek smażonego w głębokim tłuszczu tofu (opcjonalnie)
  11. 25 g orzeszków ziemnych, rozkruszonych (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  1. połóż marchewkę na desce do krojenia, zrób pod kątem dwa długie nacięcia wzdłuż, na kształt litery V. powtórz tę czynność kilka razy z różnych stron, tak by po pokrojeniu marchewki na plasterki otrzymać gwiazdki lub kwiaty
  2. zagotuj wodę w rondlu, zanurz brokuły, po minucie odlej i natychmiast przelej zimną wodą
  3. rozmieszaj w miseczce sos ostrygowy i rybny z wodą lub bulionem, odstaw na bok
  4. rozgrzej wok, wlej olej, a gdy będzie gorący, podsmaż cebulę i imbir, mieszając, by nie zbrązowiały. Włóż marchewkę, podsmaż 2 minuty na silnym ogniu. Dodaj pokrojone łodygi i różyczki brokułów. Smaż mieszając i podrzucając minutę
  5. wlej mieszaninę sosów, dopraw warzywa pieprzem, przykryj wok i ogrzewaj jeszcze minutę. Jeśli używasz tofu, dodaj je właśnie w tym momencie
  6. podawaj natychmiast, posypane orzeszkami ziemnymi wedle życzenia.

Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz