poniedziałek, 13 października 2014

Pikantna sałatka z zielonego ogórka

Dzisiaj przedstawiam Wam pikantną sałatkę z ogórka.  Egzotyczna odmiana mizerii. Polecam gorąco.



Składniki: 
  1. 1/2 ogórka, bez pestek, pokrojonego na półplasterki
  2. 6 szalotek lub 1 mała czerwona cebula, pokrojona na piórka
  3. 3 – 4 łyżki podstawowego sosu do maczania lub słodkiego dipu chili
  4. 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona nasion, cienko pokrojona, do podania
  5. 25 g orzeszków ziemnych, pokruszonych, do podania
  6. liście bazylii lub kolendry, do podania

Sposób przygotowania:
Ogórka posól , a gdy lekko puści sok, opłucz i osusz. Włóż do miseczki z szalotkami lub cebulą, polej sosem, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do czasu podania na stół.


*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska - to proste S.Morris



Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz