sobota, 25 października 2014

Kurczak z orzechami nerkowca - GAI PAD MAMAUNG HIMMAPARN


Doskonała kombinacja słodkawych, miękkich orzechów nerkowca, uprażonych dla wydobycia smaku, z kurzym mięsem, delikatnie doprawionym sosem rybnym i ostrygowym z dodatkiem niewielkiej ilości czosnku.



Składniki
  1. 2 piersi kurczaka, pokrojone w paseczki
  2. 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  3. 1 cebula, pokrojona na piórka
  4. 55g lub 1/3 szklanki uprażonych orzechów nerkowca
  5. 3 łyżki sosu rybnego
  6. 1 łyżka sosu ostrygowego
  7. 4 dymki, pokrojone na ukośne kawałki (robiłam bez)
  8. sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  9. 3 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie
  1. przygotuj wszystkie składniki
  2. rozgrzej wok, wlej olej, kiedy będzie już gorący, włóż mięso z kurczaka i czosnek. Smaż, mieszając i podrzucając 3-4 minuty, aż mięso nabierze złotego koloru i będzie miękkie
  3. dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, smaż jeszcze minutę, a potem spróbuj i jeśli nie trzeba dodatkowo doprawić, od razu podawaj na ogrzanym uprzednio półmisku

*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste S. Morris

Kuchnia tajska

1 komentarz:

  1. Ubóstwiam nerkowce, pyszne danie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń