wtorek, 7 października 2014

Pikantna sałatka z zielonej papai SOM TAM


Dobra wiadomość dla osób, które mają ochotę na wypróbowanie przepisu a nie mają możliwości zakupienia zielonej papai – możecie przyrządzić sałatkę z kapusty i marchewki. Smakuje równie rewelacyjnie.

Pikantna sałatka przyrządzona z kapusty i marchewki


Składniki na 4 porcje:
  1. 450 g niedojrzałej papai (kapusta i marchewka pokrojona w cienkie długie paski)
  2. 1 czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion (niekoniecznie, jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy), pokrojona w cienkie paseczki
  3. 1-2 tajskie długie fasole, pokrojone lub 6 fasolek szparagowych
  4. 1 łyżka cukru
  5. 4 łyżki sosu rybnego
  6. sok z 1 limonki lub cytryny
  7. 25 g suszonych krewetek, utłuczonych na proszek w moździerzu (niekonieczne)
  8. 2 pomidory, pokrojone na ósemki
  9. ¼ - 1/3 szklanki orzeszków ziemnych, rozkruszonych, do dekoracji
  10. garść liści kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Przytrzymaj papaję jedną ręką, a drugą pociągnij wzdłuż ostrym nożem po jednej stronie, a następnie ścinaj owoc po całej długości, tak by powtórzyły się cienkie długie nitki. Powtórz te czynności po drugiej stronie owocu. Pestki odrzuć. Można do tego celu wykorzystać specjalne urządzenie. Ja używam tego urządzenia
  2. Utłucz lekko w moździerzu papryczkę chili z cukrem i fasolką. Dodaj do smaku sos rybny i sok z cytryny.
  3. Włóż do salaterki utłuczone krewetki, pomidory, papaję, dodaj zawartość moździerza i wymieszaj wszystko delikatnie, ale starannie.
  4. Przełóż na półmisek albo duży talerz. Tuż przed podaniem posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i poszarpanymi listkami kolendry.

*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste, S. Morris
Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz