poniedziałek, 6 października 2014

Ostro – kwaśna zupa warzywna TOM YUM PAK


Niskokaloryczna zupa o bardzo ciekawym ostro - kwaśnym smaku.  W zależności od użytych proporcji możemy uzyskać bardziej lub mniej ostro - kwaśny posmak. Składniki także mogą ulec modyfikacji. Zachęcam do eksperymentowania z niżej podanym przepisem.



Składniki:
  1. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  2. 300 ml szklanki wody
  3. 2 łodygi trawy cytrynowej
  4. 1 cm galangala, obranego, posiekanego
  5. 2 papryczki chili, oczyszczone z nasion, pokrojone w cienkie plasterki
  6. 2 łodygi kolendry
  7. 3 listki limy, poszarpane
  8. 1 – 2 łyżki sosu rybnego
  9. sok z 1 – 2 limonek lub 1 cytryny
  10. sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  11. 1 łyżeczka cukru
  12. 4 mini kukurydze, pokrojone w plasterki
  13. 8 pieczarek, pokrojonych w plasterki
  14. 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  15. 2 łyżki oleju słonecznikowego
  16. garść szpinaku, posiekanego
Sposób wykonania:
  1. wlej bulion i wodę do dużego garnka, dodaj posiekaną trawę cytrynową, galangal, papryczkę chili, posiekane łodygi kolendry (zachowaj trochę do dekoracji) i listki limy
  2. doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj sos rybny i tyle soku z limonki aby zupa nabrała cierpkawego smaku. Spróbuj, ewentualnie dopraw mocniej, możesz też dodać nieco cukru, jeśli chcesz
  3. włóż przygotowane warzywa, oprócz szpinaku, do miski. Rozgrzej olej w rondu, wrzuć warzywa, podsmaż przez minutę, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaj warzywa do wrzącej zupy, a w ostatnim momencie przed podaniem dorzuć szpinak, tak by zachował zielony kolor
  5. udekoruj zupę zachowanymi liśćmi kolendry i jeśli chcesz plasterkami papryczki chili


*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste, Sallie Morris


Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz