Kleisty ryż z plasterkami mango – KHAO NEW MAMOUNG

Deser wart jest długiego czasu oczekiwania. Myślę, że zamiast mango, możemy z powodzeniem użyć innych owoców.
Mi osobiście przypomina inny deser, który przygotowuje od czasu do czasu i związku z tym mam już pewien pomysł na przyśpieszenie wykonania tego deseru. Jeśli, okaże się równie smaczny to na pewno go tutaj opisze.



Składniki:
  1. 300 ml mleczka kokosowego
  2. 55 g cukru pudru
  3. szczypta soli
  4. 2 dojrzałe mango
  5. skórka limonki, cienko pokrojona do dekoracji
Sposób wykonania:
  1. wymieszaj w salaterce cukier i sól z mleczkiem kokosowym. Kiedy cukier się rozpuści, przelej mieszaninę do naczynia w którym zamierzasz podać deser, wsyp ugotowany kleisty ryż, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 1 – 2 godziny, dopóki ryż nie wchłonie mleczka
  2. obierz mango nożykiem do warzyw. Ustaw owoc pionowo na desce do krojenia, odetnij ostrym nożem jak najwięcej miąższu od pestki. Powtórz tę czynność z drugiej strony, a następnie pokrój miąższ na długie, kształtne plasterki. Jeśli nie podajesz deseru od razu, wstaw je w pojemniku do lodówki
  3. rozdziel ryż do deserowych miseczek, poukładaj plasterki mango, udekoruj paseczkami skórki limonki


*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste S.Morris

Kuchnia tajska

Komentarze

Popularne posty