czwartek, 2 października 2014

Przygotowanie ryżu

Kleisty ryż – KHAO NIAW

Kleisty ryż to specjalny gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego. Wykorzystywany jest do przygotowania deserów, dlatego też czasami nazywany jest słodkim ryżem. Od tradycyjnego ryżu różni go odmienny smak i duża kleistość po ugotowaniu.

  1. zalej 225 g/ 1 szklankę kleistego ryżu zimną wodą tak, by go przykryła i zostaw na noc
  2. odcedź ryż i przepłucz. Przełóż do wyłożonego gazą cedzaka lub bambusowych koszyczków, umieść nad gotującą się wodą na około 25 minut (im dłużej był moczony, tym krótszy czas gotowania)
  3. spróbuj czy jest już rzeczywiście dobry – powinien być miękki ale nierozgotowany

Zwykły biały ryż – KHAO TOM

  1. opłucz 225 g/1 szklankę ryżu pod bieżącą wodą, aż będzie spływała czysta, tak żeby usunąć skrobię
  2. włóż ryż do rondla z grubym dnem i zalej 500 ml/2szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 12 – 15 minut
  3. zdejmij pokrywkę i zamieszaj ryż pałeczkami lub widelcem
  4. podawaj od razu. Jeśli nie przełóż do naczynia, przykryj w 3/4 folią spożywczą a przed podaniem ogrzej w mikrofalówce nastawionej na 900 W – 3 minuty.
    *przepisy pochodzą z książki Kuchnia tajska – to proste Sallie Morris

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz