Przygotowanie ryżu
Kleisty
ryż – KHAO NIAW
Kleisty ryż to specjalny
gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego. Wykorzystywany jest do
przygotowania deserów, dlatego też czasami nazywany jest słodkim
ryżem. Od tradycyjnego ryżu różni go odmienny smak i duża
kleistość po ugotowaniu.
- zalej 225 g/ 1 szklankę kleistego ryżu zimną wodą tak, by go przykryła i zostaw na noc
- odcedź ryż i przepłucz. Przełóż do wyłożonego gazą cedzaka lub bambusowych koszyczków, umieść nad gotującą się wodą na około 25 minut (im dłużej był moczony, tym krótszy czas gotowania)
- spróbuj czy jest już rzeczywiście dobry – powinien być miękki ale nierozgotowany
Zwykły biały ryż –
KHAO TOM
- opłucz 225 g/1 szklankę ryżu pod bieżącą wodą, aż będzie spływała czysta, tak żeby usunąć skrobię
- włóż ryż do rondla z grubym dnem i zalej 500 ml/2szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 12 – 15 minut
- zdejmij pokrywkę i zamieszaj ryż pałeczkami lub widelcem
- podawaj od razu. Jeśli nie przełóż do naczynia, przykryj w 3/4 folią spożywczą a przed podaniem ogrzej w mikrofalówce nastawionej na 900 W – 3 minuty.*przepisy pochodzą z książki Kuchnia tajska – to proste Sallie Morris
Komentarze
Prześlij komentarz