środa, 15 października 2014

Smażone tofu z sosem z orzeszków ziemnych i sałatką z ogórka – TAO-HOO TAWD

Smaczne połączenie smażonego słono - słodkiego tofu z pikantną sałatką z zielonego ogórka.





Składniki:
  1. 4 łyżki oleju słonecznikowego
  2. 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  3. 2 kostki świeżego tofu (115 g w sumie), odcedzonego, przekrojonego na pół, a następnie pokrojonego w plasterki
  4. 1 porcja sosu orzechowego
  5. liście kolendry do dekoracji
  6. chipsy z krewetek, do podania
Sałatka z ogórka:
  1. 1/2 ogórka, bez pestek, pokrojonego na półplasterki
  2. 6 szalotek lub 1 mała czerwona cebula, pokrojona na piórka
  3. 3 – 4 łyżki podstawowego sosu do maczania lub słodkiego dipu chili
  4. 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona nasion, cienko pokrojona, do podania
  5. 25 g orzeszków ziemnych, pokruszonych, do podania
  6. liście bazylii lub kolendry, do podania
Sposób przygotowania:
  1. przygotuj sałatkę z ogórka. Posól go, a gdy lekko puści sok, opłucz i osusz. Włóż do miseczki z szalotkami lub cebulą, polej sosem, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do czasu podania na stół
  2. rozgrzej olej w woku, podsmaż czosnek na wolnym ogniu, a następnie plasterki tofu z obu stron. Rób to ostrożnie, żeby się nie połamały. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  3. Poukładaj plasterki tofu na dużym talerzu lub półmisku, polej gorącym sosem orzechowym, udekoruj liśćmi kolendry
  4. posyp sałatkę z ogórka paseczkami papryczki chili, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi, liśćmi bazylii lub kolendry. Podawaj tofu z sałatką i chipsami z krewetek.

*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste

Podałam oryginalny przepis jednak do wykonania swojej potrawy zmodyfikowałam sos orzechowy. Orzeszki ziemne, rozdrobniłam a następnie podsmażyłam na oleju do którego pod koniec dodałam 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.


Kuchnia tajska

1 komentarz: