środa, 22 października 2014

Pikantna zupa z kurczaka z rejonu Chiang Mai – KHAO SOI GAI


Zupa o bardzo ciekawym smaku, na pewno nie pikantna raczej kwaśna (podałam ją bez dodatków). Na naszym stole zagości pewnie jeszcze nie jeden raz.




Składniki:
  1. 1 kurczak, bez skórki
  2. 600 ml mleczka kokosowego
  3. 1 – 2 łyżki czerwonej pasty curry
  4. 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  5. ponad 3 szklanki bulionu drobiowego
  6. 2 – 3 łyżki sosu rybnego
  7. 2 łyżki sosu sojowego
  8. sok z 1 limonki
  9. garść liści kolendry, grubo posiekanych
  10. 300 – 400 g świeżego lub suszonego makaronu jajecznego (suszony należy namoczyć przez 10 minut)
Dodatki
  1. 35 g suszonego makaronu jajecznego
  2. 1 – 2 papryczki chili, pozbawione nasion, cienko pokrojone
  3. 4 szalotki, pokrojone w piórka
  4. 4 dymki, cienko ukosie pokrojone
  5. 1 puszka marynowanej kapusty sitowatej, drobno posiekanej
Sposób wykonania:
  1. pokrój mięso kurczaka na małe kawałki, na jeden kęs. (udka odłóż, zachowaj w lodowce do przygotowania innej potrawy)
  2. wlej zawartość puszki mleczka kokosowego do woka lub ducego rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu, dopóki mleczko nie zacznie się warzyć, wtedy dodaj pastę curry i kurkumę. Gotuj, mieszając, aż powstanie gesty sos, a następnie zmniejsz ogień, tak aby sos lekko «mrugał» i gotuj jeszcze 3 minuty
  3. włóż mięso z kurczaka, wymieszaj starannie, aby każdy kawałek dobrze pokrył się sosem. Wlej pozostałe mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i sojowy, gotuj na średnim ogniu 8 minut, aż mięso będzie miękkie. Wlej sok z limonki, rozmieszaj, wsyp liście kolendry
  4. przygotuj dodatki. Usmaż na głębokim tłuszczu makaron ryżowy, tak by był chrupiący. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, połam na mniejsze kawałki. Umieść makaron i pozostałe składniki na osobnych miseczkach
  5. zanurz we wrzącej wodzie świeży makaron jajeczny, zagotuj. Jeżeli używasz suszonego makaronu, włóż go do wrzącej, osolonej wody. Kiedy woda zawrze ponownie, gotuj przez 5 minut albo w czasie podanym na opakowaniu. Odcedź, przepłucz wrzącą woda, ponownie odcedź
  6. rozłóż makaron do miseczek, zalej zupa. Udekoruj listkami kolendry i odrobina pokruszonego smażonego makaronu
  7. podawaj razem z dodatkami


*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste


Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz