365 potraw - szybko, smacznie, zdrowo

Menu na styczeń jak i na luty było oparte w dużej mierze oparte na przepisach pochodzących z książki Gertrud Reiger 365 potraw - szybko, smacznie, zdrowo, wydanej przez Świat książki w 1998 roku. Książka jest tłumaczeniem niemieckiego bestselleru kulinarnego 365 x gesunde schnellkuche.
Książka jest skierowana do osób, które w natłoku codziennych spraw nie mają czasu na komponowanie zdrowego i smacznego menu, jednak chcą odżywiać się odpowiedzialnie.
W książce znajdziemy wiele ciekawych przepisów na każdy dzień roku, bez akcentowania świąt np. na 24 grudnia proponuje pstrąga w folii z grilla oraz strucel jarzynowy z pierzynką ziołową i sorbet malinowo - jogurtowy. Niektóre przepisy są proste, inne szybkie w przygotowaniu. Spotkamy także często zestawy obiadowe składające się z trzech dań.
Dużym plusem przepisów zawartych w tej książce jest propagowanie wykorzystania mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej białej. Natomiast ogromnym minusem (w moim mniemaniu) jest wykorzystanie kostki jarzynowej. Jednak biorąc pod uwagę ogólną ideę, że ma być szybko i smacznie rozumiem jej nadużywanie. Osoby chcące, aby było jeszcze zdrowiej zawsze mogą wykonać domowy bulion jarzynowy.
Ja w książce znalazłam bardzo wiele ciekawych przepisów do których na pewno wrócę.

Niektóre przepisy z tej książki:

Kotlety ziemniaczane z ziołami

Placki z cukinii i twarogu


Tureckie pierogi

Kotlety z cukini

Łosoś z brokułami

Ryba w sosie pieczarkowym

Rybny gulasz szegedyński

Mus jabłkowy

Naleśniki

Komentarze

  1. Food design jest sztuką, która potwierdza, że je się również oczami. Ładnie przyozdobione jedzenie sprawia, że inaczej (lepiej) smakują potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty