365 potraw - szybko, smacznie, zdrowo
Menu na styczeń jak i na luty było oparte w dużej mierze oparte na przepisach pochodzących z książki Gertrud Reiger 365 potraw - szybko, smacznie, zdrowo, wydanej przez Świat książki w 1998 roku. Książka jest tłumaczeniem niemieckiego bestselleru kulinarnego 365 x gesunde schnellkuche.
Książka jest skierowana do osób, które w natłoku codziennych spraw nie mają czasu na komponowanie zdrowego i smacznego menu, jednak chcą odżywiać się odpowiedzialnie.
W książce znajdziemy wiele ciekawych przepisów na każdy dzień roku, bez akcentowania świąt np. na 24 grudnia proponuje pstrąga w folii z grilla oraz strucel jarzynowy z pierzynką ziołową i sorbet malinowo - jogurtowy. Niektóre przepisy są proste, inne szybkie w przygotowaniu. Spotkamy także często zestawy obiadowe składające się z trzech dań.
Dużym plusem przepisów zawartych w tej książce jest propagowanie wykorzystania mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej białej. Natomiast ogromnym minusem (w moim mniemaniu) jest wykorzystanie kostki jarzynowej. Jednak biorąc pod uwagę ogólną ideę, że ma być szybko i smacznie rozumiem jej nadużywanie. Osoby chcące, aby było jeszcze zdrowiej zawsze mogą wykonać domowy bulion jarzynowy.
Ja w książce znalazłam bardzo wiele ciekawych przepisów do których na pewno wrócę.
Niektóre przepisy z tej książki:
Książka jest skierowana do osób, które w natłoku codziennych spraw nie mają czasu na komponowanie zdrowego i smacznego menu, jednak chcą odżywiać się odpowiedzialnie.
W książce znajdziemy wiele ciekawych przepisów na każdy dzień roku, bez akcentowania świąt np. na 24 grudnia proponuje pstrąga w folii z grilla oraz strucel jarzynowy z pierzynką ziołową i sorbet malinowo - jogurtowy. Niektóre przepisy są proste, inne szybkie w przygotowaniu. Spotkamy także często zestawy obiadowe składające się z trzech dań.
Dużym plusem przepisów zawartych w tej książce jest propagowanie wykorzystania mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej białej. Natomiast ogromnym minusem (w moim mniemaniu) jest wykorzystanie kostki jarzynowej. Jednak biorąc pod uwagę ogólną ideę, że ma być szybko i smacznie rozumiem jej nadużywanie. Osoby chcące, aby było jeszcze zdrowiej zawsze mogą wykonać domowy bulion jarzynowy.
Ja w książce znalazłam bardzo wiele ciekawych przepisów do których na pewno wrócę.
Niektóre przepisy z tej książki:
Kotlety ziemniaczane z ziołami |
Placki z cukinii i twarogu |
Tureckie pierogi |
Kotlety z cukini |
Łosoś z brokułami |
Ryba w sosie pieczarkowym |
Rybny gulasz szegedyński |
Mus jabłkowy |
Naleśniki |
Food design jest sztuką, która potwierdza, że je się również oczami. Ładnie przyozdobione jedzenie sprawia, że inaczej (lepiej) smakują potrawy.
OdpowiedzUsuń