piątek, 20 lutego 2015

Lapskaus


Lapskaus jest jednym z bardziej popularnych dań w Norwegii. Jego wyjątkowość polega na prostocie przygotowania jak i na różnorodności przepisów. Przygotowywany może być ze świeżych składników jak i z resztek wczorajszego obiadu. W norweskich sklepach można też kupić mrożoną mieszankę warzyw do lapskaus. Jego konsystencja waha się od gęstego gulaszu po rzadką zupę, więc jakby nie było każdy znajdzie coś dla siebie.





Najczęściej spotykane warianty lapskaus to:

* zupa lapskaus

Podstawę zupy stanowią ziemniaki. Najczęściej wykonywana z resztek po obiedzie, można do niej dodać mięso.

* brun lapskaus

Wyglądem najbardziej przypomina nasz gulasz. Brązowy sos z mięsa wołowego dodaje się do bazy ziemniaczanej.

* lys lapskaus

Do bazy ziemniaczanej dodawane jest często mięso wieprzowe lub parówki. Aby lapsakus miął kremowa konsystencje dodawany jest kremowy sos (beszamelowy).



Najczęściej przygotowywany przeze mnie lapskaus jest odmianą zupy lapskaus.


Składniki:

  1. 6 sztuk ziemniaków
  2. 3 sztuki marchewki
  3. 1 gruby plaster brukwi
  4. 1 pietruszka
  5. mały kawałek pory
  6. 4 szklanki bulionu
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  9. natka pietruszki wg uznania

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
  2. Wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. 
  3. Jeśli chcemy aby lapskaus był gesty wygotowujemy bulion i trochę rozgotowujemy ziemniaki. 
  4. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  5.  Można dodać pokrojone parówki pod koniec gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz