Łosoś w curry
Przepis na azjatyckie smaki: łosoś w towarzystwie curry i mleczka kokosowego.
Składniki:
Składniki:
- 600 g filetów z łososia,bez skóry i ości
- 4 dl mleczka kokosowego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki curry
- Łososia pokrój w dużą kostkę.
- Pomidory należy spażyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w kostkę.
- Roztop masło w garnku, dodaj poszatkowaną cebulę oraz curry. Podsmaż chwilę.
- Dodaj mąkę pszenną. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Wlej do garnka mleczko kokosowe i na małym ogniu zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pokrojone pomidory, sos sojowy oraz sok z wyciśniętej cytryny. Gotuj przez 3 minuty.
- Na koniec dodaj pokrojonego łososia, delikatnie wymieszaj aby sos dobrze pokrył każdy kawałek. Gotuj dodatkowe 3 - 5 minut.
- Dopraw do smaku solą i ewentualnie curry.
- Podawaj z gotowanym ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz