wtorek, 10 lutego 2015

Łosoś w curry

Przepis na azjatyckie smaki: łosoś w towarzystwie curry i mleczka kokosowego. 




Składniki:
  1. 600 g filetów z łososia,bez skóry i ości
  2. 4 dl mleczka kokosowego
  3. 2 pomidory
  4. 1 cebula
  5. 1/2 cytryny
  6. 3 łyżki mąki pszennej
  7. 2 łyżki masła
  8. 1 łyżeczka sosu sojowego
  9. 2 łyżeczki curry
Wykonanie:
  1. Łososia pokrój w dużą kostkę.
  2. Pomidory należy spażyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w kostkę.
  3. Roztop masło w garnku, dodaj poszatkowaną cebulę oraz curry. Podsmaż chwilę.
  4. Dodaj mąkę pszenną. Wszystko dobrze wymieszaj.
  5.  Wlej do garnka mleczko kokosowe i na małym ogniu zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
  6. Dodaj pokrojone pomidory, sos sojowy oraz sok z wyciśniętej cytryny. Gotuj przez 3 minuty.
  7. Na koniec dodaj pokrojonego łososia, delikatnie wymieszaj aby sos dobrze pokrył każdy kawałek. Gotuj dodatkowe 3 - 5 minut.
  8. Dopraw do smaku solą i ewentualnie curry.
  9. Podawaj z gotowanym ryżem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz