Ciasto z bezą
Ciasto z bezą było na liście życzeń najstarszego mężczyzny i dzisiaj życzenie zostało spełnione. Ciasto może nie rzuca na kolana (przynajmniej mnie, za to L je uwielbia), ale jest smaczne oraz proste w przygotowaniu. Idealny słodki dodatek do niedzielnej kawy.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 5 żółtek jajek
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 100 g migdałów
- 5 białek jajek
- Masło z cukrem ubij na puszysty krem.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka jajek oraz mleko. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
- Blachę 30x40 wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto (swoje ciasto piekłam w blasze 23x32 dlatego wyszło dość wysokie).
- Ubij białka żółtek z cukrem. Wyłóż na ciasto, równo rozsmarowując.
- Wierzch ciasto posyp rozdrobnionymi migdałami (ja, kroiłam je nożem).
- Ciasto piec w temperaturze 175 C przez 25 minut na najniższym poziomie.
- Ciasto ostudzić, pokroić na kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz