Ciasto z bezą

Ciasto z bezą było na liście życzeń najstarszego mężczyzny i dzisiaj życzenie zostało spełnione. Ciasto może nie rzuca na kolana (przynajmniej mnie, za to L je uwielbia), ale jest smaczne oraz proste w przygotowaniu. Idealny słodki dodatek do niedzielnej kawy.








Składniki:

Ciasto:
  1. 150 g masła
  2. 150 g mąki pszennej
  3. 125 g cukru
  4. 5 żółtek jajek
  5. 5 łyżek mleka
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  1. 180 g cukru
  2. 100 g migdałów
  3. 5 białek jajek
Wykonanie:
  1. Masło z cukrem ubij na puszysty krem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka jajek oraz mleko. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  3. Blachę 30x40 wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto (swoje ciasto piekłam w blasze 23x32 dlatego wyszło dość wysokie).
  4. Ubij białka żółtek z cukrem. Wyłóż  na ciasto, równo rozsmarowując.
  5. Wierzch ciasto posyp rozdrobnionymi migdałami (ja, kroiłam je nożem).
  6. Ciasto piec w temperaturze 175 C przez 25 minut na najniższym poziomie.
  7. Ciasto ostudzić, pokroić na kawałki.
  8.  

Komentarze

Popularne posty