czwartek, 19 lutego 2015

Zupa z brokułów

Brak czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Żaden problem. Poniżej przepis na szybką i prostą zupę z brokułów.



Składniki: (dla 2 osób)
  1. 300 g mrożonych lub świeżych brokułów
  2. 2 szklanki bulionu jarzynowego (może być z kostki)
  3. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  4. marchewka
  5. sól
  6. gałka muszkatołowa
  7. bazylia
Wykonanie:
  1. Brokuły ugotować do miękkości we wrzącym bulionie.
  2. Zupę przetrzeć lub zmiksować, znowu podgrzać i po zagotowaniu dodać do smaku przyprawy.
  3. Wymieszać z kwaśną śmietaną i podawać przybraną utartą marchewką.
 
* przepis pochodzi z książki Gertrud Reiger: 365 potraw - szybko, smacznie, zdrowo





  Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz