poniedziałek, 2 lutego 2015

Gulasz jarzynowy

Lubie takie obiady, szybkie, proste i zdrowe. Dodatkowo można użyć wszystkich dostępnych warzyw i samemu stworzyć swój własny gulasz jarzynowy.




Składniki:
  1. 200 g marchewki
  2. 100 g selera
  3. 100 g zielonej fasolki szparagowej
  4. 2 małe cebule
  5. 150 g pieczarek
  6. 200 g ziemniaków
  7. 20 g masła lub margaryny
  8. kostka bulionu jarzynowego
  9. estragon, bazylia, papryka mielona
  10. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
  1.  Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki.
  3. W garnku (3L) roztopić masło/margarynę i dodać posiekaną cebulę, a po chwili dodać pieczarki i wszystko razem  podsmażyć.
  4. Gdy pieczarki zmiękną dodać pozostałe warzywa i  kostkę bulionu jarzynowego rozpuszczonego w szklance wody z dodatkiem estragonu, bazylii i papryki.
  5. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz