Ciasto migdałowe Sarah Bernhardt
Ciasto migdałowe Sarah Bernhardt powstało na podstawie przepisu na ciasteczka, które przygotował pewien duński piekarz. Swój najlepszy wyrób nazwał imieniem słynnej francuskiej aktorki Henriette Rosine Bernardt. Zarówno ciasteczka jak i ciasto to bomba kaloryczna, warta grzechu.
Składniki:
Migdałowy spód:
*Przepis pochodzi z bloga Kristine Ilstad «Det søte liv».
Składniki:
Migdałowy spód:
- 400 g migdałów
- 350 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 6 żółtek jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki masła
- W robocie kuchennym zmiel migdały, najlepiej na grubo. Dodaj proszek do pieczenia.
- Ubij białka na sztywną pianę, małymi porcjami dodaj cukier do ubitych białek po czym wmieszaj ostrożnie z zmielonymi migdałami.
- Przełożyć masę na dużą blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec na najniższym poziomie w temperaturze 175 C przez około 20 minut.
- Ciasto ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (kilka godzin) lub zamrażalce (minimum 1 godzinę). Jeśli ciasto nie mieści się w blasze do lodówki, można ciasto wyjąć i przełożyć na kratkę.
- Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na jednolity krem. Ubijając dalej dodawaj żółtka. Na koniec dodaj cukier waniliowy i kakao.
- Rozsmaruj równo czekoladowy krem na dobrze wystudzonym migdałowym spodzie. Odłóż ciasto na kilka godzin do lodówki, do ponownego schłodzenia.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzoną wylej na dobrze schłodzone ciasto. Schłodź ponownie.
- Ciasto pokroić na kawałki. Przechowywać w chłodzie. Można je mrozić.
*Przepis pochodzi z bloga Kristine Ilstad «Det søte liv».
Połączenie wręcz idealne :) Zaciekawił mnie ten przepis, więc zapisuję !
OdpowiedzUsuńmega przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com