sobota, 7 lutego 2015

Ciasto migdałowe Sarah Bernhardt

Ciasto migdałowe Sarah Bernhardt powstało na podstawie przepisu na ciasteczka, które przygotował pewien duński piekarz. Swój najlepszy wyrób  nazwał imieniem słynnej  francuskiej aktorki Henriette Rosine Bernardt.  Zarówno ciasteczka jak i ciasto to bomba kaloryczna, warta grzechu.



Składniki:

Migdałowy spód:
  1. 400 g migdałów
  2. 350 g cukru
  3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 6 białek
Krem czekoladowy:
  1. 250 g miękkiego masła
  2. 200 g cukru pudru
  3. 6 żółtek jajka
  4. 2 łyżki kakao
  5. 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
  1. 200 g ciemnej czekolady
  2. 2 łyżki masła
Wykonanie:
  1.  W robocie kuchennym zmiel migdały, najlepiej na grubo. Dodaj proszek do pieczenia.
  2. Ubij białka na sztywną pianę, małymi porcjami dodaj cukier do ubitych białek po czym wmieszaj ostrożnie z  zmielonymi migdałami. 
  3. Przełożyć masę na dużą blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piec na najniższym poziomie w temperaturze 175 C przez około 20 minut. 
  5. Ciasto ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (kilka godzin) lub zamrażalce (minimum 1 godzinę). Jeśli ciasto nie mieści się w blasze do lodówki, można ciasto wyjąć i przełożyć na kratkę.
  6. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na jednolity krem. Ubijając dalej dodawaj żółtka. Na koniec dodaj cukier waniliowy i kakao.
  7. Rozsmaruj równo czekoladowy krem na dobrze wystudzonym migdałowym spodzie. Odłóż ciasto na kilka godzin do lodówki, do ponownego schłodzenia.
  8. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzoną wylej na dobrze schłodzone ciasto. Schłodź ponownie.
  9. Ciasto pokroić na kawałki. Przechowywać w chłodzie. Można je mrozić. 


 *Przepis pochodzi z bloga Kristine Ilstad  «Det søte liv».
Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. Połączenie wręcz idealne :) Zaciekawił mnie ten przepis, więc zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń