Fastelavnsboller *Norwegia*
Fastelavn obchodzony jest zawsze 7 tygodni przed Wielkanocą. Nazwa święta pochodzi z nordyckiego słowa "wieczór przed postem". W niedzielę przed Środą Popielcową w norweskich domach pieczone są fastelavnsboller: bułeczki pszenne z kardamonem wypełnione kremem waniliowym i dżemem.
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 3 1/2 dl mleka
- 50 g drożdży
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 dl śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
- dżem
- cukier puder do posypania bułeczek
- 1 jajko
- Masło rozpuścić.
- Mleko podgrzać do temperatury około 30 - 37 C.
- Do dużej miski wrzucić rozkruszone drożdże, wlać mleko i margarynę.
- Dodać cukier, mąkę, kardamon, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki na jednolite, rzadkie ciasto.
- Odłóż ciasto na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
- Podziel ciasto na 16 części, z każdej zrób bułeczkę.
- Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odłóż ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki.
- Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie w temperaturze 225 C przez 8 - 10 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
- Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem.
- Bułki przetnij na pół, wypełnij kremem i dżemem.
- Na koniec posyp cukrem pudrem.
źródło. Wikipedia |
Mniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuńTo po norwesku? Bo wygląda zupełnie jak duński :)
Bułeczki te są spożywane w całej Skandynawii. Pieczone w ostatnie dni karnawału.
OdpowiedzUsuń