sobota, 14 lutego 2015

Fastelavnsboller *Norwegia*


Fastelavn obchodzony jest zawsze 7 tygodni przed Wielkanocą. Nazwa święta pochodzi z nordyckiego słowa "wieczór przed postem". W niedzielę przed Środą Popielcową w norweskich domach pieczone są fastelavnsboller:  bułeczki pszenne z kardamonem wypełnione  kremem waniliowym i dżemem.



 Składniki:
Ciasto
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 100 g cukru
  3. 100 g masła
  4. 3 1/2 dl mleka
  5. 50 g drożdży
  6. 1/2 łyżeczki kardamonu
  7. 1/4 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie
  1.  3 dl śmietany kremówki
  2. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
  3. dżem
Dodatkowo
  1. cukier puder do posypania bułeczek
  2. 1 jajko
Wykonanie
  1. Masło rozpuścić.
  2. Mleko podgrzać do temperatury około 30 - 37 C.
  3. Do dużej miski wrzucić rozkruszone drożdże, wlać mleko i margarynę.
  4. Dodać cukier, mąkę, kardamon, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki na jednolite, rzadkie ciasto.
  5.  Odłóż ciasto na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  6. Podziel ciasto na 16 części, z każdej zrób bułeczkę.
  7. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odłóż ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki.
  10. Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie w temperaturze 225 C przez 8 - 10 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
  11. Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem.
  12. Bułki przetnij na pół, wypełnij kremem i dżemem.
  13. Na koniec posyp cukrem pudrem.



Fastelavn er mit navn +PL (ubt).svg
źródło. Wikipedia







Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. Mniam, pychotka :)
    To po norwesku? Bo wygląda zupełnie jak duński :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki te są spożywane w całej Skandynawii. Pieczone w ostatnie dni karnawału.

    OdpowiedzUsuń