wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasteczka do kawy

 Ciasteczka do kawy z migdałami, orzechami włoskimi oraz rozpływająca się w ustach czekolada. Z niżej podanego przepisu upieczemy ponad 30 ciasteczek. Osobiście uwielbiam takie przepisy, szybkie i wydajne. Dodatkowo bardzo smaczne, nie za słodkie, takie idealne do kawy.




Składniki:
  1. 275 g mąki pszennej
  2. 200 g miękkiej margaryny
  3. 125 g cukru białego
  4. 100 g cukru brązowego
  5. 100 g ciemnej czekolady, może być gorzkiej, pokrojonej na małe kawałki
  6. 50 g posiekanych migdałów
  7. 50 g posiekanych orzechów włoskich
  8. 2 jajka
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Ubij masło na białą masę.
  2. Wmieszaj do masy jajka, po jednym, ubij na puszystą masę.
  3. Następnie dodaj cukier.
  4. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką, dodaj do masy.
  5. Na koniec dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
  6. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz wyłożyć przy pomocy 2 łyżeczek od herbaty. Jedną łyżeczką nabieraj ciasto a drugą delikatnie zsuwaj na blachę, tworząc jednakowe małe  wieżyczki. Między ciasteczkami zachowaj odstęp, wieżyczki rozpłyną się w trakcie pieczenia.
  7. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200°C przez około 9 minut, lub do momentu ich upieczenia.Ciasteczka powinny być miękkie w środku, stwardnieją po ostudzeniu.
  8. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na kilka minut aby przestygły.
  9. Następnie zdejmij je delikatnie na kratkę grillową do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz