Kawa z goździkami i cynamonem


W jednej z książek* znalazłam ciekawy przepis na kawę. Dodatek goździków i cynamonu idealnie pasuje do Świątecznej atmosfery.
Kawa pięknie pachnie, wypełniając zapachem cały dom.




Składniki:
  1. 5 g (5 czubatych łyżeczek) kawy naturalnej, mielonej
  2. cynamon do smaku
  3. 4 goździki
  4. 6 g (3 łyżki) cukru pudru
  5. 1/2 l (2 szklanki) wody

Wykonanie:
  1. Dokładnie zmieloną kawę wymieszać z cukrem pudrem w rondelku, dodać zmielony cynamon i zmielone goździki, zalać wrzącą wodą i podgrzać do trzykrotnego lekkiego zawrzenia, nakryć na moment, zamieszać.
  2. Podawać w ogrzanych filiżankach nalewając razem z fusami.

* przepis pochodzi z ksiązki Desery i napoje w naszej kuchni Anna Szczepańska



Rozgrzej się na jesień Korzenne przysmaki

Komentarze

  1. czemu z fusami? Wydaje mi się, że nie powinny mieć dłuższej styczności z kawą - dlatego kawa z ekspresu jest najzdrowsza. Kawa pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, nie jestem ekspertem od kawy i nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przepis na kawę pochodzi z książki, która jest podana w wpisie. Jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy, to takie, że czasie kiedy powstawała książka ekspresy do kawy nie były popularne, a zagotowywanie kawy z goździkami gwarantowało lepsze uwolnienie aromatów.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty