niedziela, 7 grudnia 2014

Riskrem - świąteczny pudding ryżowy z czerwonym sosem

Riskrem to taka bardziej "ekskluzywna" wersja risgrøt. Riskrem powstaje poprzez dodanie do risgrøt  śmietany i malinowego sosu. Pycha. Jest to jeden z moich ulubionych deserów. Trochę pracochłonny ale naprawdę warto.

Ryż możemy ugotować według jednego z dwóch przepisów
* http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/11/risgrt.html - gdy korzystamy z tego przepisu, pomijamy dodanie cynamonu, masła i cukru do ryżu.
* http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/12/owsianka-dla-mikoaja.html




Składniki Riskrem dla 4 osób:
  1.  4 dl śmietany kremówki
  2. 4 łyżki cukru
  3. 1 łyżka cukru waniljowego
  4. 5 dl zimnego puddingu ryżowego, przygotowanego według jednego z powyższych przepisów
Sposób przygotowania:
  1. Ubij śmietanę z cukrem.
  2. Dodaj ubitą śmietanę delikatnie do risgrøt.
  3. Przełóż do salaterek.
  4. Polej sosem malinowym.
Malinowy sos:
  1. 200 g mrożonych malin
  2. 1 1/2 dl cukru
Sposób przygotowania:
  1. Zmiksuj blenderem maliny z cukrem.
  2. Przetrzyj maliny przez sitko.
  3. Dodaj ewentualnie więcej cukru.
  4. Polej przygotowany riskrem.
*Riskrem należy spożyć tego samego dnia, najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Przechowany w lodówce do dnia następnego traci swój świetny smak.



Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz