wtorek, 2 grudnia 2014

Zwykłe ciasto czekoladowe

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na  zwykłe ciasto czekoladowe, które najczęściej piekę gdy zapraszam większą ilość znajomych na kawę. We dwójkę, naprawdę trudno jest zjeść taką ilość ciasta. Dlatego blacha zwykłego ciasta czekoladowego idealna jest na przyjęcie imieninowe, urodzinowe czy spotkanie towarzyskie, na którym chcecie podać coś prostego i smacznego.



Składniki:
  1. 4 jajka
  2. 5 dl cukru
  3. 500 g margaryny
  4. 9 dl mąki pszennej
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 4 łyżki kakao
  7. 3 dl mleka
Wykonanie:
  1. Ubić jajka z cukrem.
  2. Roztop margarynę i dodaj ją do upitej masy gdy przestygnie.
  3. Wymieszaj razem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj ostrożnie do masy. (gdy do przygotowania ciasta używasz miksera zalecam użycie końcówek do ciasta, gdyż masa jest bardzo gęsta, nawet jak dodasz mleko)
  4. Dodaj mleko i wymieszaj wszystko razem. (ja dodawałam mleko na zmianę z mąką)
  5. Przełóż masę na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia (papier może wystawać poza boki blachy, ułatwi to wyjęcie ciasta).
  6. Piec w temperaturze 180° przez około 30 – 40 minut.
  7. Wyjmij ciasto z blachy i ostudź na ruszcie.
  8. Gdy ciasto ostygnie wyłóż na wierzch krem lub polewę.

Polewa

Składniki:
  1. 3 1/2 dl cukru pudru
  1. 3 łyżki kakao
  1. 100 g masła
  1. 4 łyżki mocnej kawy
  1. 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania:

Włóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
Wyłóż na ciasto.
Polewa ta nadaję się do ozdabiania ciast za pomocą worka cukierniczego i końcówek dekoratorskich.

7 komentarzy:

  1. Dla mnie każde ciasto czekoladowe jest niezwykłe:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te "zwykłe" zazwyczaj są najsmaczniejsze. Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze.
    Ciasto jest smaczne i na pewno sprawdzi się na imprezie. Wśród norweskich znajomych jest to najpopularniejsze ciasto, zaraz obok ciasta marchewkowego (przepis później).

    OdpowiedzUsuń
  4. A któż by się oparł takim czekoladowym pysznościom? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co znaczy skrót "dl"? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Decylitr, jednostka objętości równa 1/10 litra. Ja osobiście używam miarki z podziałką dl i nie przeliczam na ml. Powodzenia.

      Usuń