środa, 17 grudnia 2014

Karmelowe migdały

Uwielbiam karmelowe migdały, jednak przygotowuje jest tylko raz do roku w okresie przed świątecznym. Gotowe migdały chowam przed łakomczuchami, gdyż inaczej nie dotrwałby do świąt.

Przygotowanie karmelowych migdałów jest sprawdzianem naszej cierpliwości. Rozpuszczanie cukru jest czasochłonne a przyśpieszenie tego procesu poprzez podniesienie temperatury spowoduje tylko przypalenie cukru. 




Składniki:
  1. 1/2 dl wody
  2. 150 g cukru
  3. 500 g migdałów
  4. 1 łyżka stołowa margaryny
Sposób wykonania:
 
Migdały można przygotować razem ze skórką lub obrane. Efekt końcowy jest taki sam, a nawet wizualnie lepszy, gdy migdały posiadają skórkę. Gdy chcesz przygotować migdały ze skórką przejdź od razu do punktu 2.
  1. Jeśli migdały mają skórki należy się ich pozbyć. Migdały gotować około 1 minuty, odcedzić a następnie wyłożyć na papierowe ręczniki po czym zdjąć skórkę. Czynność trochę pracochłonna, ale bardzo prosta do wykonania, gdyż migdały dość łatwo wyskakują ze skórki.
  2. Migdały wyłożyć na blachę do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 10 minut, w ten sposób suszymy migdały.
  3.  W szerokim garnku ugotować wodę z cukrem, włożyć migdały. Ogień ściszyć na najmniejszy poziom, migdały cały czas trzeba mieszać, aby nie przypalić cukru. Gdy woda prawie odparuje, dodać margarynę i nadal przyrumieniać migdały aż nabiorą ładnego brązowego koloru. 
  4. Gotowe migdały wyłożyć na blachę do pieczenia (blachę wyłóż papierem do pieczenia – łatwiej będzie zdjąć migdały). Odłóż blachę, aby migdały ostygły, gdy karmel stwardnieje migdały należy rozdzielić/połamać. Można też próbować rozdzielić migdały przy wykładaniu na blachę, używając do tego dwóch widelców – należy uważać, aby się nie poparzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz