sobota, 6 grudnia 2014

"Owsianka" dla Mikołaja

På låven sitter nissen med sin julegrøt,
så god og søt,
så god og søt.
Han nikker, og han spiser,
og han er så glad,
for julegrøten vil han gjerne ha.
(Piosenka dla dzieci z 1911r, tekst: Margrethe Munthe)

                                                                                    W stodole siedzi Mikołaj z swoja owsianką
                                                                                     tak dobra i słodka
                                                                                     tak dobra i słodka
                                                                                     Kiwa głową i je
                                                                                     tak szczęśliwy jest
                                                                                     owsianki chętnie więcej zje
                                                                                                         (tłumaczenie własne)


Dzisiaj Mikołaj za miskę owsianki rozdaje prezenty. Gabriel przy misce owsianki (którą wczoraj wieczorem zostawił dla Mikołaja przy drzwiach głównych) znalazł książkę grającą jego ulubioną piosenkę. 

Wczoraj ugotowałam „owsiankę” według poniższego przepisu, choć normalnie w dniu święta Mikołaja serwowany jest ten pudding: http://smaczne-opowiesci.blogspot.no/2014/11/risgrt.html




Składniki dla 4 osób:

     1.  3 szklanki ryżu paella (ryż śródziemnomorski lub krótkoziarnisty)
     2.  5 szklanki wody
     3.  8 dl mleka
     4.  1/3 łyżeczki soli
     5.  1 laska wanilii

Sposób przygotowania:
  1. Do garnka wlej wodę, dodaj ryż i sól. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu około 10 minut aż woda prawie odparuje.
  2. Laskę wanilii przekrój na pól. Z środka zdrap nożem wanilie. Środek jak i laskę dodaj do ryżu.
  3. Następnie stopniowo dodawaj mleka. Gotuj pod przykryciem na najsłabszym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić przez około 40-50 min, aż ryż napęcznieje i trochę się rozgotuje.

2 komentarze:

  1. To taka nietypowa owsianka, gdyż bardziej pasuje tutaj nazwa pudding ryżowy

    OdpowiedzUsuń