wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasteczka migdałowe z cytryną


Dzisiaj przepis na rewelacyjne, miękkie i bardzo słodkie ciasteczka migdałowe, które rozpuszczają się w ustach. Ciasteczka znikają bardzo szybko, gdyż trudno im się oprzeć, więc warto przygotować je z podwójnej porcji tak, aby starczyły na dłużej :-)

Przygotowanie ciasteczek jest pracochłonne lecz bardzo łatwe, jednak ich wspaniały smak wynagrodzi Wam trudy pracy. 




Składniki:
  1. 175 g migdałów
  2. 1 łyżka mąki pszennej
  3. 2 białka jajek
  4. 200 g cukru
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. starta skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
  1. Obierz migdały: migdały zalej na chwilę wrzątkiem, odcedź. Aby obrać migdały wystarczy je ściskać, tak aby „wyskoczyły” ze skórki. Zajęcie dość pracochłonne.
  2. Zmiel migdały przy pomocy maszynki do mielenia lub poszatkuj je bardzo drobno nożem.
  3. Wymieszaj zmielone migdały, cukier i skórkę z cytryny w misce. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Białka jajek ubij na sztywną pianę.
  5. Dodaj ostrożnie białka do mieszanki w misce, mieszaj ostrożnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  6. Włóż ciasto do worka cukierniczego. Wytnij około centymetrowy otwór.
  7. Wyciskaj małe krople na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz je delikatnie spłaszczyć.
  8. Piec na środkowym poziomie w temperaturze 200°C przez około 12 minut. Ważne aby nie piec za długo, gdyż ciasteczka powinny być miękkie w środku a nie wysuszone.
  9. Ostudź ciasteczka na siatce.
  10. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz