środa, 10 grudnia 2014

Ciasteczka z dżemem malinowym

Dzisiaj tradycyjnie i prosto: ciasteczka z dżemem malinowym. Biało - czerwony akcent w Adwencie.





Składniki:
  1. 100 g masła
  2. 100 g cukru pudru
  3. 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego
  4. 1 jajko
  5. 2 łyżki mąki kukurydzianej
  6. 170 g mąki pszennej
  7. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. gęsty dżem malinowy

Wykonanie:
  1. Mikserem ubij masło z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i cukier waniliowy, zmiksuj do kremowej konsystencji.
  3. Dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Włóż ciasto na 1 godzinę do lodówki.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, zrób z niego długi, gruby wałek.
  6. Pokrój na około 20 – 25 kawałków.
  7. Z kawałków ciasta zrób kulki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Zrób w każdym ciastku głęboką dziurkę, włóż tam trochę dżemu.
  9. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut.
  10. Ostudź ciasteczka na siatce.
  11. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku. 

     
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 komentarz: