poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe z cytryną znikły bardzo szybko, powiedziawszy za szybko. Dlatego przed świętami upiekłam jeszcze jedną partię. Przepis odrobinę zmieniony na życzenie L.



Składniki:
  1. 175 g migdałów
  2. 1 łyżka mąki pszennej
  3. 2 białka jajek
  4. 200 g cukru
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
     
Wykonanie:
  1. Obierz migdały: migdały zalej na chwilę wrzątkiem, odcedź. Aby obrać migdały wystarczy je ściskać, tak aby „wyskoczyły” ze skórki. Zajęcie dość pracochłonne.
  2. Zmiel migdały przy pomocy maszynki do mielenia migdałów lub poszatkuj je bardzo drobno nożem.
  3. Wymieszaj zmielone migdały, cukier w misce. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Białka jajek ubij na sztywną pianę.
  5. Dodaj ostrożnie białka do mieszanki w misce, mieszaj ostrożnie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  6. Włóż ciasto do worka cukierniczego. Wytnij około centymetrowy otwór.
  7. Wyciskaj małe krople na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz je delikatnie spłaszczyć.
  8. Piec na środkowym poziomie w temperaturze 200°C przez około 12 minut. Ważne aby nie piec za długo, gdyż ciasteczka powinny być miękkie w środku a nie wysuszone.
  9. Ostudź ciasteczka na siatce.
  10. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

2 komentarze:

  1. migdałowe wypieki są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%. Mam jeszcze kilka przepisów na migdałowe wypieki, jednak zamierzam je zrobić dopiero w przyszłym roku.

      Usuń