czwartek, 11 grudnia 2014

Peperkaker

Tym wpisem powinnam w sumie rozpocząć Kulinarny Kalendarz Adwentowy. Zwłaszcza, że peperkake piekę od kilku lat tylko i wyłącznie w grudniu. 
Ciasteczka ze zdjęcia może nie prezentują się idealnie, ale są wyjątkowe -zrobione przez Gabriela.







Składniki:

  1. 120 g margaryny
  1. 300 g mąki
  1. 100 g brązowego cukru
  1. 100 g ciemnego syropu cukrowego
  1. 1 duże jajko
  1. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. 1 łyżeczka cynamonu
  1. 2 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

  1. Utrzyj margarynę z cukrem – masa powinna stać się biała.
  2. Dodaj syrop oraz jajko, wymieszaj.
  3. Dodaj proszek do pieczenia, imbir oraz cynamon. Wymieszaj.
  4. Na końcu dodaj mąkę. Na tym etapie polecam wyrobić ciasto ręcznie.
  5. Włóż ciasto na minimum godzinę do lodówki.
  6. Zimne ciasto rozwałkuj na około 3 mm. Wytnij ciasteczka. Dobrze jest ciasto posypać trochę mąką, nie będzie się lepić do wałka i maty.
  7. Wycięte ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Włóż do piekarnika na środkowy poziom, piec w temperaturze 175°C przez 10 minut.
  9. Kiedy ciasteczka ostygną, można je dekorować.

Peperkaker - norweskie ciasteczka świąteczne

Świąteczne słodkości! Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe Korzenne przysmaki

2 komentarze: