czwartek, 26 marca 2015

25 marca - Międzynarodowy Dzień Gofra

Gabryś uwielbia gofry, zwłaszcza wykonane przez naszą byłą sąsiadkę. Jej gofry są najlepsze. Niestety nie posiadam przepisu, gdyż starsza pani robi je na oko. Poniżej jeden z wielu przepisów, które można znaleźć w Internecie. Gofry wyszły smaczne.





Składniki:
  1. 6 dl mleka
  2. 5 dl mąki
  3. 2 jajka
  4. 50 g masła
  5. 0,5 dl cukru
Wykonanie:
  1. Masło rozpuścić.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem.
  3. Dodaj mleko i wymieszaj wszystko na gładką masę.
  4. Następnie dodaj rozkłócone jajka. A na sam koniec ostudzone, roztopione masło.
  5. Odstaw ciasto na 30 minut. Można je też przechować, przez noc w lodówce i piec gofry na śniadanie.
  6. Gofry piec w gofrownicy na złotawy kolor.




*przepis pochodzi z bloga "Det søte liv"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz