sobota, 7 marca 2015

Zrazy wieprzowe z karkówki

Tradycyjne zrazy przygotowujemy z wołowiny, ale gdy jej brak, możemy wykonać je także z wieprzowiny. Są równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dużo mniej czasu.




Składniki:
  1. 8 plastrów karkówki  
  2. 8 plasterków boczku
  3. 1 marchewka, pokrojona w słupki
  4. 1 pieczarka pokrojona w plasterki
  5. 5 łyżek smalcu
  6. 1 kostka bulionowa
  7. sol, pieprz
  8. musztarda
Wykonanie:
  1.  Karkówkę posyp solą i pieprzem. Następnie ubij tłuczkiem do mięsa.
  2. Posmaruj karkówkę cienko musztardą. Połóż plasterek boczku, słupek marchewki i trochę pieczarek. Zwiń karkówkę w roladkę, aby się nie rozłożyła można związać bawełnianą nitką.
  3. Na patelni roztop smalec, podsmaż na nim roladki.
  4. Usmażone roladki, przełóż do garnka, zalej wodą. Dodaj kostkę bulionową i gotuj na małym ogniu, aż roladki będą miękkie.
  5. Z wywaru, w którym gotowały się roladki można przygotować sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz