poniedziałek, 16 marca 2015

Noodle Wok

Noodle Wok jest jednym z moich ulubionych dań w kuchni tajskiej. Przepisów na jego wykonanie znajdziemy bardzo wiele i tylko od naszej inwencji zależy co tak naprawdę się znajdzie w tym daniu.



Składniki:
  1. 150 g makaronu ryżowego
  2. 100 g świeżego szpinaku
  3. 1 pierś kurczaka
  4. 1 duża marchewka
  5. kawałek kapusty
  6. 1 dl wody
  7. 1 kostka rosołowa / drobiowa
  8. 3 łyżki oleju
  9. 1 łyżka sosu ostrygowego
  10. 1 łyżka sosu sojowego
  11. 1 łyżeczka cukru
  12. 1 łyżka posiekanej kolendry
  13. 1 papryczka chili lub suszona papryczka chili
Wykonanie:
  1. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu podanego na podanego na opakowaniu.
  2. W gorącej wodzie rozpuść kostkę rosołową.
  3. Sos sojowy, sos ostrygowy oraz cukier rozmieszaj w drugim naczyniu.
  4. Szpinak przepłucz. Marchewkę i kapustę pokrój w cieniutkie paseczki. 
  5. Pierś kurczaka pokrój w grubą kostkę.
  6. Rozgrzej olej na woku lub gorącej patelni.
  7. Wrzuć na rozgrzany olej kurczaka, podsmaż krótko. 
  8. Następnie wrzuć marchewkę z kapustą. Podsmaż krótko.
  9. Dodaj przygotowany makaron ryżowy, szpinak oraz kolendrę. Smaż krótko.
  10. Na sam koniec wlej bulion oraz sosy.
  11. Wymieszaj dobrze.
  12. Danie na koniec można posypać suszoną papryczką chili lub dodać papryczkę chili razem z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz