czwartek, 26 marca 2015

Rosół z pierożkami wonton - GIEW NAM

Pyszna, pożywna zupa. Zamiast buliony drobiowego można wykorzystać zwykły rosół, a pierożki wonton tylko wyglądają na trudne do wykonania. W praktyce lepi je się bardzo łatwo i szybko.



Składniki:
  1. 115 g chudej wieprzowiny
  2. 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego
  3. 2 łyżki sosu sojowego
  4. 2 łodygi kolendry
  5. świeżo zmielony czarny pieprz
  6. 1/2 jajka. rozkłóconego
  7. 30 kawałków ciasta wonton (kwadraty o boku 7,5 cm) rozmrożonego jeśli trzeba
  8. 6 szklanek bulionu drobiowego lub rybnego
  9. 115 g kiełków fasoli lub drobno posiekanych liści kapusty pekińskiej
  10. 1 zielona/czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion i drobno posiekana, do dekoracji
Wykonanie:
  1. Zmiksuj robotem kuchennym wieprzowinę i łodygi kolendry. Kiedy masa będzie gładka dodaj sos sojowy, rybny i tyle jajka, aby masa dobrze się związała, zachowując resztę do posmarowania ciasta na pierożki.
  2. Bierz po kilka płatków ciasta ciasta na raz i kładź je na czystej stolnicy, pozostałe przykrywaj ponownie wilgotną ściereczką. Umieść na każdym kawałku łyżeczkę nadzienia.
  3. Posmaruj brzegi ciasta odrobiną rozkłóconego jajka, zwiń ku górze i zlep tak, by uzyskać kształt sakiewki. Pierożki mają być małe, na jeden kęs.
  4. Odkładaj gotowe pierożki na tacę i przykrywaj wilgotną ściereczką. Jeśli nie zamierzasz ich od razu gotować, wyłóż tacę pergaminem, aby do niej nie przylgnęły.
  5. Zagotuj wodę w sporym garnku, Pierożki gotuj partiami przez 3 minuty. Postaw bulion na ogniu, zagotuj.
  6. Wyjmuj pierożki łyżką cedzakową, rozdziel je do miseczek. Posyp kiełkami fasoli lub kapustą pekińską, zalej wrzącym bulionem. Posyp papryczką chili.
*przepis pochodzi z książki Kuchnia tajska – to proste Sallie Morris

Wariacje pierogowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz