sobota, 28 marca 2015

Ciasto czekoladowe

Co zrobić, gdy spodziewamy się gości, a nie mamy pomysłu na ich ugoszczenie. Nic prostszego. Wystarczy przygotować zwykłe, szybkie, proste ciasto czekoladowe.



Składniki:
 Ciasto
  1.  200 g masła
  2. 4 dl mąki
  3. 3 dl cukru
  4. 2 dl ciepłego mleka, w temperaturze około 35C
  5. 3/4 dl kakao
  6. 4 jajka
  7. 1 łyżka proszku do pieczenia
Polewa
  1. 2 dl cukru pudru
  2. 50 g roztopionego masła
  3. 2 łyżki kakao
  4. 2 łyżki mocnej zimnej kawy
  5. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  6. tabliczka białej czekolady do ozdoby
Wykonanie:
  1. Ubij masło z cukrem na puszystą masę. 
  2. Dodaj jajko, za każdym razem jedno, wymieszaj i dodaj następne. 
  3. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. 
  4. Dodaj mąkę do masy, dodając jednocześnie mleko.
  5. Blachę do pieczenia około 45x25 wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto. 
  6. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie, przez około 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 175C.
  7. Gdy ciasto wystygnie, polej je polewą.
  8. W garnku wymieszaj razem cukier puder, cukier waniliowy oraz kakao. Dodaj masło oraz kawę. Gotuj kilka minut cały czas mieszając.
  9. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej, zrób kleksy na czekoladowej polewie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz