czwartek, 19 marca 2015

Roladki z kurczka na azjatycką nutę

Pyszne roladki z piersi kurczaka na azjatycką nutę. Świetne danie na lekki niedzielny obiad, a może nawet na grilla (wypróbuje na pewno już niedługo).


Składniki:
  1. 2 - 3 filety z piersi kurczaka
  2. 2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
  3. 1/2 dl bulionu (woda i 1/2 kostki rosołowej)
  4. 1 dl zimnej wody
  5. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  6. 30 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
  7. 3 długie tajskie fasole lub kilka fasoli szparagowych
  8. 2 łyżka oleju
  9. 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki
  10. 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  11. 2 łodygi selera, pokrojone w słupki
  12. 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
  13. 3 łyżki sosu sojowego
  14. kolendra do ozdoby
Wykonanie:
  1.  Piersi kurczaka, opłucz oraz osusz na papierowym ręczniku. Przekrój je na pół albo 3 części wzdłuż tak aby można było je zwinąć w roladę.
  2. Przygotuj marynatę: czosnek pokrojony w plasterki, bulion, imbir, 1 łyżka oleju oraz 1 łyżka sosu sojowego wymieszaj razem.
  3. Włóż ostrożnie piersi do marynaty. Odstaw na minimum 20 minut, najlepiej na kilka godzin.
  4. Na patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć warzywa i rozdrobniony czosnek. Smaż na wysokim ogniu przez  około 1-2 minuty. Wyjmij warzywa z patelni.
  5. Wyjmij ostrożnie filety z marynaty. Usuń z nich składniki marynaty. Na filetach układaj wzdłuż  warzywa. Zwiń roladę. Nabij na wykałaczkę lub zwiąż bawełnianą nitką, aby roladki się nie rozpadły.
  6. Smaż roladki na patelni, obracaj je, aby upiekły się równomiernie.
  7. Pod koniec smażenia dodaj marynatę, oraz pozostały sos sojowy,przykryj patelnie pokrywką i gotuj 2 - 3 minuty.
  8. W zimnej wodzie rozmieszaj mąkę kukurydzianą, wlej do warzyw i zagotuj.
  9. Wyjmij roladki na talerz, sos przez podaniem przecedź przez sitko. Podawaj z ryżem.
 
Zawijamy. Rolady drobiowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz