Pałeczki na słodko - ostro

Bardzo często przygotowuje pałeczki na słodko - ostro. Czasami przygotowuje je na szybko innym razem w wersji ekskluzywnej.



Składniki:
  1.  pałeczki kurczaka - ilość według uznania
  2. 2 łyżki miodu
  3. 2 łyżki oleju
  4. 2 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżka słodko-ostrego sosu chili

Wykonanie:
  1. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. 
  2. Dodać pałeczki kurczaka. Dobrze wymieszać, aby marynata pokryła wszystkie pałeczki.
  3. Odstawić pałeczki do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia pałeczki wyłożyć na blachę (najlepiej wyłożoną folią aluminiową) i włożyć do piekarnika.
  5. Piec w 150 C przez około 1 godzinę, lub do momentu upieczenia pałeczek. Ja w połowie pieczenia obracam pałeczki tak, aby były ładnie zarumienione ze wszystkich stron.
  6. Podawać z ryżem oraz pikantną sałatką z zielonej papai lub pikantną sałatką z zielonego ogórka.

Komentarze

Popularne posty