wtorek, 3 marca 2015

Ciasto czekoladowe z colą

 Jesteś fanem coli? Tak więc jest to idealny przepis dla Ciebie. Ciasto czekoladowe z colą, które jest szybkie do wykonania oraz nieskomplikowane.






Składniki:
Ciasto
  1. 3 dl mąki pszennej
  2. 3 dl cukru
  3. 2 dl coli
  4. 150 g masła
  5. 2 jajka
  6. 4 łyżki kakao
  7. 4 łyżeczki cukru waniliowego
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
  1. 200 g ciemnej czekolady
  2. 4 łyżki coli
Wykonanie:
  1. Ubij jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Masło roztop, a następnie dodaj colę.
  3. Do ubitych jajek z cukrem dodaj pozostałe sypkie składniki (mąką, proszek do pieczenia). W tym samym czasie dodaj pomału  roztopione masło z colą.
  4. Wymieszaj wszystko do połączenia składników i wyłóż ciasto na blachę około 24x30.
  5. Ciasto piec na środkowym poziomie przez około 40 minut w temperaturze 180 C.
  6. Ciasto powinno być trochę wilgotne w środku, gdyż po upieczeniu do tzw suchego patyczka może się rozpadać.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj colą i wylej na przestudzone ciasto.

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie, lubię czekoladowe ciasta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cola chyba nie jest wyczuwalna w cieście, prawda? Kiedyś piekłam podobne i z tego co pamiętam, to smakowało jak świetne, wilgotne ciasto czekoladowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, cola nie jest wyczuwalna (wyraźna) w cieście. Jednak ma ono trochę inny smak niż zwykłe ciasto czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś muffinki z colą. Były ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń