piątek, 13 marca 2015

Podsmażane warzywa w czerwonym sosie

Kolejne moje danie na szybko i na coś tajskiego w wykonaniu własnym. Danie to łączy w sobie dwa przepisy podsmażane warzywne rozmaitości oraz sos pomidorowy. Sos pomidorowy pierwotnie miał być słodko -kwaśny, ale połączenie octu ryżowego z brokułem nie jest najlepszym rozwiązaniem.



Składniki:
  1. 1/2 małego kalafiora
  2. 1 duża marchewka
  3. 1/2 małej brokuły
  4. 3 długie fasole tajskie
  5. 2 łyżki posiekanej kolendry
  6. 3 łyżki oleju
  7. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  8. 1 łyżka sosu rybnego
  9. 1 łyżka sosu ostrygowego
  10. 1 łyżeczka cukru
  11. 2 dl gorącej wody
  12. 1/2 kostki rosołowej
  13. suszona papryczka chili/ 1 mała papryczka chili
Wykonanie:
  1. Warzywa pokrój na jeden kęs.
  2.  Rozpuść kostkę rosołową w gorącej wodzie.
  3. W innym naczyniu rozmieszaj sos rybny, sos ostrygowy, koncentrat pomidorowy oraz cukier.Następnie dodaj bulion.
  4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż krótko na dużym ogniu. Gdy warzywa będą kruche wlej sos pomidorowy. 
  5. Wsyp kolendrę i zagotuj.
  6. Podawaj z ryżem.
  7. Osoby lubiące ostre smaki mogą posypać danie suszoną papryczką chili lub dodać papryczkę chili do warzyw w trakcie smażenia.

Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz