piątek, 6 marca 2015

Zupa grochowa






Składniki:
  1. 1 litr bulionu drobiowego
  2. 100 g boczku
  3. 2 szklanki grochu
  4. 2 średniej wielkości marchewki
  5. 5 ziemniaków
  6. 2 ząbki czosnku 
  7. sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
  1. Groch namoczyć przez noc, następnie ugotować na miękko.
  2. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem drobiowym.
  3. Boczek pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy razem z czosnkiem oraz przyprawami.
  4. Gdy warzywa będą miękkie dodać przetarty groch. Można też rozdrobnić za pomocą blendera. Ważne aby nie odcedzać grochu. Dodajemy groch z wywarem.
  5. Zupę zagotowujemy ponownie i przyprawiamy do smaku.

1 komentarz:

  1. Musi być pyszna!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń